Annons

5 vattentäta Ipadfodral

Så här testade vi
De fem fodralen har testats utomhus och genomgått två tester. Det första testet var ett översköljningstest för att se om fodralen skulle klara att hålla tätt under en översköljning eller kortare regnskur. I det andra testet fick fodralen ligga under vattnet i 40 sekunder, det ska motsvara tiden att tappa fodralet i vattnet och ganska snabbt plocka upp det igen.
Som testpiloter användes en Ipad 1 och en Ipad 2.

Navigerar du med hjälp av din Ipad? Segling har testat fem vattentäta fodral och frågan är, håller de tätt?

Att ta med sin läsplatta ombord under kappsegling eller semestersegling blir allt vanligare. Har du köpt ett navigationsprogram för flera hundra kronor vill du ju använda läsplattan i skarpt läge, inte bara under köksbordsnavigeringen. Men Apples Ipad, som vi använt till det här testet, och alla andra läsplattor, har ju en stor nackdel i seglingssammanhang – de tål inte vatten. Så det första du bör göra är att köpa ett vattentätt fodral till din platta vän. Marknaden svämmar över av olika sorters fodral och Segling har testat fem av dem. Både mjuka och hårda skal finns representerade och de har olika typer av stängning.
Det är stängningen som är det mest kritiska med de här fodralen, för det är oftast­ där de läcker. Det är viktigt att titta på hur stängningen fungerar och sedan att stänga noggrant.
När fodralet har blivit blött och du vill plocka ut Ipaden, kan det vara idé att först torka med en handduk eller trasa runt och i själva stängningen. Detta eftersom vatten tränger in där, även om det inte når själva Ipaden. Torkar du inte, riskerar dropparna att rinna in i fodralet innan du hunnit få ur läsplattan.


Seal Line
Cirkapris: 450 kronor
www.granitbiten.se

Mjukt fodral med svetsade sömmar. Fodralet stängs med ett klämlås i gummi. Fodralet har genomskinlig framsida och svart baksida med fönster för kameran. Det är lite svårt att få i läsplattan, men när fodralet väl är på är passformen mycket bra. Det känns som att klämlåset kan gå upp ganska lätt om det inte stängs ordentligt. Lite svårt att se skärmen genom framsidans plast.

Översköljning: Helt tät, droppar i stängningen.
Tappa i vattnet: Helt tät, droppar i stängningen.

+ Bra passform
– Svårt att få i Ipaden
Betyg: 5/5


Aquapac
Cirkapris: 360 kronor
www.aqua-life.se

Mjuk påse med svetsade sömmar och stängning i hårdplast med tre låsarmar som håller ihop påsen. Framsidan är genomskinlig och hela baksidan är grå, det går alltså inte att ta bilder eller filma med Ipaden när den ligger i fodralet. Det är lätt att få i läsplattan men påsen känns för stor, dessutom är det lite svårt att se skärmen genom plasten. Rejäl axelrem medföljer.

Översköljning: Helt tät, droppar i stängningen.
Tappa i vattnet: Hel tät, droppar i stängningen.

+ Rejäl
– Inget kamerafönster
Betyg: 4/5


Sea to summit
Cirkapris: 300 kronor
www.seatosummit.se

Mjukt fodral med svetsade sömmar och rullstängning på ena långsidan. Fodralet har genomskinlig framsida och svart baksida med ett fönster för Ipadens kamera. Fodralet sitter tajt runt läsplattan och det finns urtag för skärmlåsknappen på kortsidan. Det är lite svårt att se skärmen genom plasten när det blir många vattendroppar på fodralet.

Översköljning: Helt tät
Tappa i vattnet: Helt tät men vatten i rullstängning.

+ Bra passform
– Svårt att få i Ipaden
Betyg: 5/5


Overboard
Cirkapris: 630 kronor. Det hårda skalet kostar 790 kronor.
www.quintrex.se

Mjuk påse med svetsade sömmar och stängning i hårdplast. Genomskinlig framsida och svart, något vadderad baksida, med fönster för kameran och en rem att sticka in handen under. Bra storlek på påsen och det är lätt att få i Ipaden. Axelrem medföljer. Den som vill montera Ipaden ombord kan köpa till ett hårt skal. Då sätter man helt enkelt fast den vattentäta påsen i skalet (se bild).

Översköljning: Helt tät, droppar i stängningen.
Tappa i vattnet: Helt tät, droppar i stängningen.

+ Bra passform, smart hårt skal
– Otymplig stängning
Betyg: 5/5


Ipadfodral
Cirkapris: 2 695 kr
www.soltek.se

Hårt skal med fönster av supertunn flexibel plast­skiva. Fönster för kamera fram och bak. Går att köpa till fäste för fast montage ombord. Alla funktioner åtkomliga och öppning för laddning och hör­lurar. Går att köpa extra vattentät laddningskontakt. Lätt att montera Ipaden och knapparna fungerar bra. Skön pekkänsla i plastfönstret men fungerar dåligt när fönstret är blött. Gummipluggarna för laddning och hörlurar är en möjlig akilleshäl.

Översköljning: Helt tät.
Tappa i vattnet: Helt tät, droppar i stängningen.

+ Går att montera på fäste
– Priset
Betyg: 4/5

Annons
Annons

Artiklar ur andra tidningar

Ladda ned gratis guider!

UR Vi Båtägare

Funderar på att fixa med båten och vill göra jobbet själv?

Läs mer

Besten i Fyllingarum

UR Traktorpower

Nu drar vi till en av sommarens största traktorfester. Här är Farmall 806!

Läs mer

Nordkapp Avant 550 är en fräsig friskus

UR Båtnytt

De finns i en uppsjö av märken och storlekar. Men få bowriders är lika fräcka och käcka som Nordkapp Avant 550.

Läs mer
ANNONS